Packraft Microavontuur in België

De stabiliteit en wendbaarheid op rustig stromend water en lichtgewicht materiaal maken de packrafts heel toegankelijk voor een breed publiek en de perfecte ‘compagnon de rivière’ voor unieke packraft microavonturen in België.

In Vlaanderen zijn de meeste rivieren het hele jaar door bevaarbaar. Tijdens de wintermaanden kan het waterpeil sterk stijgen bij hevige regenval en is het soms afgeraden om te packraften.

In Wallonië zijn de rivieren heel sterk afhankelijk van regenwater. Door het hogere verval stroomt het water ook sneller weg. Het packraft seizoen in Wallonië beperkt zich van eind oktober tot eind mei.

We zijn op de hoogte van de beste plekken voor de meest unieke packraft microavonturen in België.
Vraag ernaar of lees verder.

WALLONIË

Twee packrafters op uniek packraft microavontuur op de Ourthe in Wallonië

Van zodra de herfstneerslag de riviervalleien in Wallonië opnieuw vult, opent zich een brede waaier aan mogelijkheden om te packraften in het zuiden van België. Zelfstandig het wildere water opzoeken kan op verschillende plaatsen in de valleien van de Amblève, Lesse, Ourthe, Viroin en Semois. Er zijn heel fijne dagtochten of meerdaagse projecten te realiseren, van verschillende niveaus, lengte, … ook in combinatie met het openbaar vervoer.

De mogelijkheden in Wallonië worden enerzijds bepaald door de waterstand. Daarnaast ben je als packrafter ook verplicht om je te houden aan vaste in- en uitstapplaatsen. Beide elementen vind je terug op de website van de Waalse Overheid. Packraften kan enkel tussen zonsopgang en zonsondergang.

1. WATERSTAND OBV KLEURENCODE

De kleurencode geeft aan op welke trajecten het toegelaten is om te varen. Onder een bepaalde waterstand worden de rivieren geel (binnenkort verboden) en rood (verboden). Packraften is dan niet interessant (geel) en verboden (rood). Wanneer de rivier lichtgroen is, is packraften toegelaten maar kan het water nog te laag staan. Bij een donkergroene kleur staat er voldeonde water om aangenaam te packraften. Dezelfde methode wordt ook gebruikt bij te hoge waterstand in de winter.

2. IN- EN UITSTAPPLAATSEN

Je bent tijdens je microavontuur gebonden aan vaste in- en uitstapplaatsen. Via de interactieve kaart vind je ze allemaal terug. De packraftset zit in een handige rugzak dus een kleine wandeling van/naar in-uitstap is geen probleem!

De mogelijkheden zijn eindeloos door de combinaties met wandelen, fietsen, openbaar vervoer die je kan maken. We vermelden hier enkele trajecten die met de trein bereikbaar zijn:

AMBLÈVE: Stavelot (te voet bereikbaar vanaf Trois-Ponts) tot Coo (uitstappen voor de waterval!)
LESSE: Houyet of Gendron tot Anseremme
OURTHE: Hotton tot Comblain-Au-Pont, tussenstops in Barvaux, Bomal, Vieuxville en Hamoir
SEMOIS: Regio Florenville, moeilijk met OV, prachtige wandelingen
VIROIN: Vanuit Couvin of Mariembourg, traject van Dourbes tot Treignes

VLAANDEREN

Packraft microavontuur op de Dijle bij Leuven op zoek naar bevers tijdens de beversafari

Packraften is, net als kano en kajak, op heel wat waterpartijen in Vlaanderen toegelaten. Op de meeste plaatsen zijn er wel strikte regels over in- en uitstapplaatsen, vaartijden, (on)bevaarbare zones, …, voornamelijk ter bescherming van het rivierecosysteem.

Wetgeving pleziervaart op de Vlaamse Waterwegen: VisuRIS
Uitgebouwde trajecten voor kano/kajak/packraft: Sport Vlaanderen
Waterstanden van de Vlaamse rivieren: Waterinfo

Hieronder geven we je wat inspiratie over de mogelijkheden in Vlaanderen. Sommige trajecten zijn uitgewerkt door gemeenten, organisaties gericht op toerisme en/of beheerders van de betreffende waterlopen. Hier is vaak de nodige infrastructuur voorzien voor een vlotte in- en uitstap en bevaarbaarheid. Andere trajecten zijn avontuurlijker en moet je zelf wat uitzoeken.

Demer – Zichem
Dijle – Leuven
Dijle – Mechelen Centrum
Dommel – Pelt
Kleine Nete – Retie

Packraft op de oever van de Demer, wachtend op het microavontuur

Demer – Zichem

Met slechts enkele dorpen langs de rivier staat de natuur centraal in je beleving van deze waterloop. Laat je verrassen door het bochtenwerk, de voorzichtige blikken op statige kerktorens en enkele onverwachte golven in snelstromend water. De bever houdt een oogje in het zeil. Maak je borst maar nat!

MEER INFO

Dijle – Leuven

De Dijle doorkruist het goed bewaarde beemdenlandschap ten zuiden van Leuven. Boeren onderhouden hier het landschap, waarin de Dijle haar vrije loop krijgt en de natuur haar kansen grijpt. Na elke meander ontdek je iets nieuws!

MEER INFO

Zicht vanuit de packraft op de Dijle in Mechelen

Dijle – Mechelen Centrum

De Dijle splitst ten zuiden van Mechelen in de Binnendijle, die door het stadscentrum stroomt, en een afleidingskanaal rond de stad. De Binnendijle is aan beide kanten van de stad afgesloten met een sluis, waarmee het waterpeil in het centrum geregeld wordt. Het centrum blijft zo gevrijwaard van de getijdenwerking die tot voorbij Mechelen doordringt op de Dijle. Altijd genoeg water om te varen!

MEER INFO

Dommel – Pelt

De Dommel vindt haar oorsprong in het Plateau van de Kempen nabij Peer en loopt als een blauwe ader doorheen het uiterste noorden van België richting Nederland. Aan de instapplaats in Neerpelt is de Dommel nog niet veel meer dan een beek. Europese topnatuur vanuit je packraft!

MEER INFO

Kleine Nete – Retie

Langs het water is de natuur overweldigend. Statische bomen wisselen af met vergezichten over weilanden en een ingesloten bedding. Je wandelt terug door de wilde natuur. Genieten van de stille Kempen!

MEER INFO