Packraft Microavontuur Demervallei

Zicht op de kerktoren van Zichem vanuit de packraft op de Demer
De kerk van Zichem is een van de eerste indrukwekkende zichten vanop de Demer

De Demer wordt gekenmerkt door een diep ingesneden vallei en natuurlijke meanders die het landschap vorm geven. Met slechts enkele dorpen langs de rivier staat de natuur centraal in je beleving van deze waterloop. Laat je verrassen door het bochtenwerk, de voorzichtige blikken op statige kerktorens en enkele onverwachte golven. Op packraft microavontuur in de Demervallei!

TRAJECT

Het traject bedraagt 12,3 km van het ontmoetingscentrum De Hemmekes in Zichem tot de Demertrefplaats in Langdorp. Reken zeker op 3,5 uur peddelen. Je vaart niet in een lus. Hou hier rekening mee bij het plannen van je packraft microavontuur in de Demervallei.

Een lus maken? Heb je na het packraften nog energie over dan neemt een wandeling van 13 km (3 uur) je via het jaagpad terug naar het startpunt aan het Ontmoetingscentrum De Hemmekes. Je wandelt of fietst langs enkele oude meanders die bij het rechtrekken van de rivier afgesneden werden en je krijgt een prachtig uitzicht over het landschap waardoor de Demer zich een weg baant. De packraft zit in een handige rugzak op je rug.

De instapplaats bevindt zich aan Ontmoetingscentrum De Hemmekes in Zichem, Ernest Claesstraat 34C, 3271 Zichem. Een hellende oever geeft je toegang tot het water en voldoende ruimte om je packraft veilig op te blazen.

Het startpunt van je microavontuur in de Demervallei, de Hemmekes in Zichem

De uitstapplaats bevindt zich aan de Demertrefplaats in Langdorp. Ook hier geeft een hellende oever je de mogelijkheid om rustig aan te meren en je materiaal op de bergen. De voorziene banken bieden de perfecte rustplaats na enkele uren stevig peddelen.

Trein: De in- en uitstapplaats zijn gemakkelijk met de trein bereikbaar. De stations van Zichem en Langdorp liggen beide op wandelafstand van de in- of uitstapplaats. Dit maakt de combinatie packraften met het openbaar vervoer ideaal.

WILDWATER!

Ter hoogte van Testelt, het dorp halverwege het traject, kom je drie zones tegen waar het water sneller stroomt door keien in de rivier en een vernauwing. Deze obstakels zorgen voor wat golven en een adrenalineshotje. Je waant je even op een wilde Ardeens rivier! Woehoew! Door de stabiliteit van de packrafts op het water hoef je je helemaal geen zorgen te maken.

De eerste stroomversnelling nabij Testelt tijdens het microavontuur op de Demervallei
Eerste golven onder de brug van Testelt
Een stroomversnelling langs Villa Ter Wolf in de Demervallei
Tweede zone langs Ville Ter Wolf
Een stroomversnelling tijdens het microavontuur in de Demervallei
De derde zone heeft een klein verval met het meeste kans op water in de boot!
ACTIEF NATUUR BELEVEN

De Demer is een typische laaglandrivier die een diepe bedding heeft uitgesleten. Daardoor krijg je vanop het water maar weinig van je omgeving te zien. Gelukkig hebben de rietkragen en dijkbosjes heel wat spectaculairs te bieden. In de vegetatie hoor je de kleine karekiet je aanwezigheid alarmeren. Op de keien langs de oevers ontdek je in de lente een mysterieuze, goed gecamoufleerde vogel die systematisch de oevers afschuimt naar iets lekkers. Aan dit gedrag heeft de oeverloper zijn naam te danken. Dartelend over het water kan je de grote gele kwikstaart zien.

Een speciale gast in de Demervallei is de bever. Overal zie je zijn sporen in de rivierbedding. Knaagsporen zijn eerder zeldzaam omdat er weinig bomen in de bedding staan, maar let vooral op de wissels, de paadjes die de bever elke keer gebruikt om in en uit het water te gaan. Als deze wissels slijkerig zijn, kan je misschien wel voetsporen zien! Er zitten ook enkele holen in de oevers verstopt.

Een bever kijkt toe hoe packrafters glijden doorheen de Demervallei
De bever houdt alles nauwlettend in de gaten vanop een veilige afstand.