Packraft Microavontuur Kleine Nete

De Kleine Nete is een door regenwater gevoede rivier die het water verzamelt van de Zeven Neten: Looiendse Neet, Klein Neetje, Zwarte Neet, Nonnen Neetje, Desselse Neet, Plas Nete en Witte Neet. Het zuivere water is ideaal voor heel wat zeldzame vissoorten. Ook langs het water is de natuur overweldigend. Statische bomen wisselen af met vergezichten over weilanden en een ingesloten bedding. Je wandelt terug door de wilde Kempense natuur en het Provinciaal Groendomein Prinsenpark, een groene oase van 215 ha. Op packraft microavontuur op de Kleine Nete!

TRAJECT

Het bevaarbare traject bedraagt 6 km vanaf de Watermolen in Retie tot de Watermolen in Kasterlee.

Een lus maken! Laat je auto, fiets, step,… achter aan de uitstapplaats in Kasterlee en zet je schrap voor een combinatie van packraften en wandelen. Start met een wandeling van 9 km (2,5 uur) door bossen en weilanden naar het startpunt aan de Watermolen van Retie. De packraft zit in een handige rugzak op je rug. Onderweg wandel je door het Provinciaal Groendomein Prinsenpark, een groene oase van 215 ha topnatuur. #actiefnatuurbeleven

De instapplaats vind aan de Watermolen van Retie, Watermolen 10, 2470 Retie. Langs de oever is er voldoende plaats om je packraft op te blazen. Een platform geeft je gemakkelijk toegang tot het water. Het platform kan glad zijn als het nat is. Gebruik de kajakglijbaan niet.

De packraft opblazen aan de Watermolen in Retie, het startpunt van het microavontuur op de Kleine Nete

De uitstapplaats bevindt zich aan de Watermolen in Kasterlee. Hier heb je twee opties. Optie 1 is uitstappen aan Taverne Netherust. Je stapt dan best uit aan de rechterkant. Aan de linkerkant is een uitstap voorzien om het stuw te omzeilen. Je stapt uit, daalt af naar de rivier en kan meteen terug instappen. Het einde van het traject is voorzien aan uitstapplaats Watermolen (nummer 4) ter hoogte van de Kastelse Kajak Klub, 200 m verder. Deze plek is ook voorzien van een platform om gemakkelijk aan te meren en uit te stappen.

De Watermolen in Kasterlee vormt het eindpunt van het microavontuur. Hier start de wandeling terug.
UItstapplaats Watermolen (nummer 4)

Trein/Bus: De instapplaats is moeilijk met het openbaar vervoer bereikbaar. De uitstapplaats is vlotter bereikbaar vanuit het station van Geel met bus 490. Je zou dus vanaf de uitstapplaats eerst naar de instapplaats kunnen wandelen en dan terug varen.

ACTIEF NATUUR BELEVEN

De Kleine Nete herbergt veel voor Vlaanderen zeldzame vissen. De kans dat je er te zien krijgt is eerder klein. Vogels die aangetrokken worden door deze grote biodiversiteit in het water, kan je wel gemakkelijk zien vanuit je bootje. Hou je ogen open voor blauwe reiger, grote zilverreiger, aalscholver. Speur over het wateroppervlak naar een blauwe flits. Dat is de ijsvogel die voor je packraft uit vliegt. Ook langs de Kleine Nete kan je heel wat beversporen terugvinden. Zodra je de knaagsporen op de oever zit, moet je eens uitkijken naar een hol in de oever.

Dobberen in de packraft op de Kleine Nete. Heerlijk genieten van de natuur in en rond het water.

OPDRACHT
Langs de oevers van de Kleine Nete zal je heel wat grote sigaren zien staan. Dat is de lisdodde. Als de dikke, bruine sigaar nog niet ontploft is, laar je hem best hangen. Als de sigaar er heel fluffy en wit uitziet, is de plant zijn zaadjes al aan het verspreiden en kan je hem een handje helpen.


Probeer een pluk van het witte pluis te bemachtigen en maak er een baard mee!
Stuur ons een berichtje met je foto via Facebook of Instagram of deel je foto met de tag @fagusoutdoor!

Wistjedat?
Lisdoddepluis is heel goed aanmaakmateriaal voor een vuurtje.
Door de fijne vezelige draadjes gaat het heel snel branden.

Langs de Kleine Nete is een route uitgestippeld voor recreatief gebruik waar het hier voorgestelde traject onderdeel van uitmaakt. Alle info over het hele traject vind je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij. Download hier het overzicht van de route.

Dit traject is onderdeel van onze tweedaagse Bushcraft & Packraft expeditie. Dat is twee dagen het beste van wat Fagus Outdoor te bieden heeft! Ontdek alle info hier.

Een packraft microavontuur afsluiten met een frisse pint en versnapering. Het goede leven.
In- en uitstapplaats zijn voorzien van horecagelegenheden. Geniet ervan!