Packraft Microavontuur Dommel

De Dommel vindt haar oorsprong in het Plateau van de Kempen nabij Peer en loopt als een blauwe ader doorheen het uiterste noorden van België richting Nederland. Waar ons microavontuur begint, is de Dommel nog niet veel meer dan een beek, ingesloten door de natuur, weg van de wereld. Heerlijk op packraft microavontuur op de Dommel!

TRAJECT

Opgelet: Het traject steekt de Belgische grens en gaat hoofdzakelijk door Nederland.
Opgelet: De Dommel is zeer gevoelig voor lage waterstanden. Momenteel (mei 2021) is packraften verboden omdat er te weinig water staat.

Het traject bedraagt 6,5 km van het bezoekerscentrum Hageven in Pelt tot Peedijk in Valkenswaard. Je vaart niet in een lus. Hou hier rekening mee bij het plannen van je microavontuur.

Toch een lus maken! Laat je auto, fiets, step, … achter aan het bezoekerscentrum en zet je schrap voor een combinatie van packraften en wandelen. Na het peddelen neemt een wandeling van 9 km (2,5 uur) je via heide, bos, weilanden en aanliggende dorpjes terug naar het startpunt aan het bezoekerscentrum Hageven. De packraft zit in een handige rugzak op je rug. Op en top actief natuur beleven!

De instapplaats vind je stroomafwaarts van het bezoekerscentrum Hageven, net voorbij de brug over de Dommel. Langs de oever is er voldoende plaats om je packraft op te blazen. Een trap geeft je gemakkelijk toegang tot het water. De trap kan glad zijn als hij nat is.

De uitstapplaats bevindt zich net achter de brug van de Peedijk, Valkenswaard in Nederland. Deze plek is voorzien van verhard platform om in- en uitstappen te vergemakkelijken. De uitstapplaats wordt aangekondigd 50 m op voorhand. Niet te missen aan de rechterkant.

Terugwandelen vanaf de uitstapplaats tot het bezoekerscentrum Hageven doe je via de bordjes met de witte pijl. Wandel vanaf de uitstapplaats over de brug. Aan de linkerkant van de straat vind je een paal met een wit bordje met pijl zoals hieronder aangeduid. Deze route neemt je een klein stukje mee via de asfaltweg om na 100 m links de natuur in te duiken.

Trein/Bus: De instapplaats is moeilijk met het openbaar vervoer bereikbaar. Bus 18a brengt je wel vanaf het station van Overpelt of Neerpelt tot op 1,5 km van het bezoekerscentrum.

ACTIEF NATUUR BELEVEN

Vanaf de Nederlandse grens behoort het stroomgebied van de Dommel tot het Natura2000-netwerk, dat Europese topnatuur beschermt. Het heeft deze bescherming gekregen o.a. door het voorkomen van drijvende waterweegbree.

Sinds 2014 is de Dommel beverterritorium. Meteen als je te water gaat, kan je knaagsporen terugvinden. Zowel op de oevers als in het water vind je takken en stompen terug met de duidelijke tandafdrukken van de bever. Er profiteren ook heel wat vogelsoorten van de natuurlijke oevers. De blauwe reiger houdt gegarandeerd een oogje in het zeil. Actief natuur beleven tijdens je packraft microavontuur op de Dommel.

Op de terugweg wandel je door het uitgestrekt natuurgebied Hageven-De Plateaux. Het gebied wordt gekenmerkt door heidevegetatie en vennen en is een paradijs voor vogels met bijzondere soorten als roerdomp, smelleken of zeearend. Kan je de 50-tal Gallowayrunderen spotten die het gebied begrazen? Met meer dan 300 ha aan graasweiden zal je geluk moeten hebben!

Koeien kijken toe hoe de packrafters voorbij glijden tijdens hun microavontuur