Microavontuur Dommel Pelt

Packraften is super leuk! Zéker op je verjaardag!

De Dommel vindt haar oorsprong in het Plateau van de Kempen nabij Peer en loopt als een blauwe ader doorheen het uiterste noorden van België richting Nederland. Waar ons microavontuur begint, is de Dommel nog niet veel meer dan een beek, ingesloten door de natuur, weg van de wereld. Heerlijk!

TRAJECT

Opgelet: Het traject steekt de Belgische grens over richting Nederland. Omwille van de coronamaatregelen is het niet toegelaten om de grens over te steken. Daarnaast heeft Waterschap De Dommel het stuk vanaf de Belgische grens tot de Venbergse molen afgesloten omwille van te lage waterstand. Dit microavontuur kan dus tijdelijk niet doorgaan. Pray for rain!

Het traject bedraagt 6,5 km van het bezoekerscentrum Hageven in Pelt tot Peedijk in Valkenswaard. Je vaart niet in een lus. Hou hier rekening mee bij het plannen van je microavontuur.

Een lus maken! Laat je auto, fiets, step, … achter aan het bezoekerscentrum en zet je schrap voor een combinatie van packraften en wandelen. Na het peddelen neemt een wandeling van 9 km (2,5 uur) je via heide, bos, weilanden en aanliggende dorpjes terug naar het startpunt aan het bezoekerscentrum Hageven. De packraft zit in een handige rugzak op je rug. Actief Natuur Beleven!

De instapplaats vind je stroomafwaarts van het bezoekerscentrum Hageven, net voorbij de brug over de Dommel. Langs de oever is er voldoende plaats om je packraft op te blazen. Een trap geeft je gemakkelijk toegang tot het water. De trap kan glad zijn als hij nat is.

De uitstapplaats bevindt zich ter hoogte van Peedijk 24, 5556 VG Valkenswaard in Nederland. Deze plek is voorzien van verhard platform om in- en uitstappen te vergemakkelijken. De uitstapplaats wordt aangekondigd 50 m op voorhand. Niet te missen.

Trein/Bus: De instapplaats is moeilijk met het openbaar vervoer bereikbaar. Bus 18a brengt je wel vanaf het station van Overpelt of Neerpelt tot op 1,5 km van het bezoekerscentrum.

ACTIEF NATUUR BELEVEN

Vanaf de Nederlandse grens behoort het stroomgebied van de Dommel tot het Natura2000-netwerk, dat Europese topnatuur beschermt. Het heeft deze bescherming gekregen o.a. door het voorkomen van drijvende waterweegbree.

Sinds 2014 is de Dommel beverterritorium. Meteen als je te water gaat, kan je knaagsporen terugvinden. Zowel op de oevers als in het water vind je takken en stompen terug met de duidelijke tandafdrukken van de bever. Er profiteren ook heel wat vogelsoorten van de natuurlijke oevers. De blauwe reiger houdt gegarandeerd een oogje in het zeil.

Op de terugweg wandel je door het uitgestrekt natuurgebied Hageven-De Plateaux. Het gebied wordt gekenmerkt door heidevegetatie en vennen en is een paradijs voor vogels met bijzondere soorten als roerdomp, smelleken of zeearend. Kan je de 50-tal Gallowayrunderen spotten die het gebied begrazen? Met meer 300 ha aan graasweiden zal je geluk moeten hebben!

OPDRACHT 1
Neem een foto van jezelf in een packraft met een koe op de achtergrond
.
Stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram of deel je foto met de tag @fagusoutdoor!

OPDRACHT 2
Op de oevers zal je regelmatig de onmiskenbarae springbalsemien of reuzenbalsemien tegenkomen. Dit is een invasieve exoot die in een mum van tijd de hele oever kan veroveren. We kunnen de plant wat tegenwerken door hem op te eten. De bloemen hebben een heerlijke zoete smaak. Proef maar!


Het beste van de reuzenbalsemien zijn de zaadjes. Zodra je een zaaddoosje aanraakt, zal je meteen merken waar de naam springbalsemien en het vermogen om zich snel te verspreiden vandaan komt. De zaadjes kan je best pakken door je hele hand rond een zaaddoosje te doen en dicht te knijpen. Als het goed is, springen er zwarte en witte zaadjes tevoorschijn. Proef maar!