PACKRAFT (MICRO)AVONTUREN

Packrafts zijn robuuste, 1-persoons rafts die het mogelijk maken om op een zeer laagdrempelige manier de waterpartijen in je buurt te verkennen. Deze lichtgewicht boten (± 3 kg) neem je mee in een rugzak en je verplaatst je te voet, met de fiets, het openbaar vervoer… Vergeet dus de grote wagens met aanhangwagen en plan je avontuur op een duurzame manier. Door hun wendbaarheid op het water is het mogelijk om alle hoeken en kantjes van een rivierbedding af te speuren naar interessante fauna en flora. De stabiliteit op rustig stromend water maakt de packrafts heel toegankelijk voor een breed publiek en de perfecte ‘compagnon de rivière’ voor actieve natuurbeleving.

VLAANDEREN

Packraften is, net als kano en kajak, op heel wat waterpartijen in Vlaanderen toegelaten. Op de meeste plaatsen zijn er wel strikte regels over in- en uitstapplaatsen, vaartijden, (on)bevaarbare zones, …, voornamelijk ter bescherming van het rivierecosysteem. Hieronder geven we je wat inspiratie over de mogelijkheden in Vlaanderen. Sommige trajecten zijn uitgewerkt door gemeenten, organisaties gericht op toerisme en/of beheerders van de betreffende waterlopen. Hier is vaak de nodige infrastructuur voorzien voor een vlotte in- en uitstap en bevaarbaarheid. Andere trajecten zijn avontuurlijker en moet je zelf wat uitzoeken.

Demer – Zichem
Dijle – Leuven
Dijle – Mechelen Centrum
Dommel – Pelt
Kleine Nete Retie


Demer – Zichem

Met slechts enkele dorpen langs de rivier staat de natuur centraal in je beleving van deze waterloop. Laat je verrassen door het bochtenwerk, de voorzichtige blikken op statige kerktorens en enkele onverwachte golven in snelstromend water. De bever houdt een oogje in het zeil. Maak je borst maar nat!

MEER INFO


Dijle – Leuven

De Dijle doorkruist het goed bewaarde beemdenlandschap ten zuiden van Leuven. Boeren onderhouden hier het landschap, waarin de Dijle haar vrije loop krijgt en de natuur haar kansen grijpt. Na elke meander ontdek je iets nieuws!

MEER INFO


Dijle – Mechelen Centrum

De Dijle splitst ten zuiden van Mechelen in de Binnendijle, die door het stadscentrum stroomt, en een afleidingskanaal rond de stad. De Binnendijle is aan beide kanten van de stad afgesloten met een sluis, waarmee het waterpeil in het centrum geregeld wordt. Het centrum blijft zo gevrijwaard van de getijdenwerking die tot voorbij Mechelen doordringt op de Dijle. Altijd genoeg water om te varen!

MEER INFO


Dommel – Pelt

De Dommel vindt haar oorsprong in het Plateau van de Kempen nabij Peer en loopt als een blauwe ader doorheen het uiterste noorden van België richting Nederland. Aan de instapplaats in Neerpelt is de Dommel nog niet veel meer dan een beek. Europese topnatuur vanuit je packraft!

MEER INFO


Kleine Nete – Retie

Langs het water is de natuur overweldigend. Statische bomen wisselen af met vergezichten over weilanden en een ingesloten bedding. Je wandelt terug door de wilde natuur. Genieten van de stille Kempen!

MEER INFO