Onze activiteiten en workshops brengen mensen in verbinding met de natuur. Onze workshops zijn gericht op kennisoverdracht en ervaringsgericht leren. We streven ernaar om deelnemers zo veel mogelijk actief de natuur te laten beleven. Ga samen op microavontuur met familie en vrienden!
Op deze pagina vind je inspiratie bij onze PACKRAFT MICROAVONTUREN en ons workshopaanbod binnen het thema (OVER)LEVEN IN DE NATUUR.
Indien je interesse hebt in een samenwerking met Fagus Outdoor, kan je ons contacteren via info@fagusoutdoor.be of het contactformulier. Ook met al jouw vragen kan je via deze kanalen bij ons terecht.
PACKRAFT MICROAVONTUUR
Een packraft microavontuur is de ideale manier om een (halve) dag met vrienden of familie op stap te gaan. Samen actief natuur beleven en mooie herinneringen maken doe je het best op het water vanuit een comfortabele packraft. Haal heel wat inspiratie uit onze packraft microavonturen. We bekijken samen met jou de mogelijkheden op basis van jouw locatie, interesse, tijd en budget.

PACKRAFT MICROAVONTUREN
Packrafts zijn robuuste, 1-persoons rafts die het mogelijk maken om op een zeer laagdrempelige manier de waterpartijen in je buurt te verkennen. Te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Ontdek het hier!
(OVER)LEVEN IN DE NATUUR
We stellen hier een inhoud, doel, duur en kostprijs van de verschillende workshops voor. Uiteraard zijn we bereid om met jou ons aanbod te bespreken en samen de perfecte activiteit in elkaar te boksen.
PRIMITIEF VUUR

INHOUD
Deze workshop begint met een brokje theorie over de vuurdriehoek en uitleg over de verschillende technieken zoals magnesiumstick, vuurslag-vuursteen, wrijvingsvuur met vuur-boog… Daarna gaan we aan de slag met de verschillende technieken en proberen deze in de praktijk te brengen. We leren niet zuiver de technieken aan, maar zetten de deelnemers ook aan het werk met een ultieme wedstrijd à la Expeditie Robinson waarbij teams tegen elkaar om ter snelste enkele vuuropdrachten tot een goed einde moeten brengen.
DOEL VOOR DEELNEMERS
We introduceren de deelnemers tot de fascinerende wereld van vuur. Via de verschillende technieken krijgen ze het vuur maken echt in de vingers en kunnen ze hun plan trekken met wat ze meenemen op tocht en in de natuur kunnen vinden. We dagen de deelnemers uit om op een creatieve manier na te denken over het gebruik van de materialen uit hun omgeving en scherpen de competitiedrang aan in de opdrachten. Vuur maken stimuleert de creativiteit en het doorzettingsvermogen!
DUUR
3 UUR
KOSTPRIJS
30 EURO PER DEELNEMER
EETBARE NATUUR

INHOUD
De natuur herbergt heel wat lekkers onder haar fauna en flora. We nemen je mee op ontdekking tijdens een wandeling. We snollen in de menukaart van de natuur en kijken welk eetbaars we tegenkomen langs de kant van de weg, in het bos en aan de oevers van een beekje. We bezoeken zo veel mogelijk verschillende habitats, want elk habitat heeft zijn eigen diversiteit aan kruiden, struiken en bomen. Met onze handige determinatiekaartjes over eetbare planten kunnen deelnemers zelf aan de slag.
DOEL VOOR DEELNEMERS
Deelnemers krijgen een idee van de rijkdom die de natuur ons te bieden heeft en wat ze wel en niet, steeds op een duurzame manier, kunnen gebruiken in het dagelijks leven. We reiken 10 à 15 planten aan om te bestuderen, te proeven en geven de deelnemers tips en tricks om deze soorten en hun toepassingen te onthouden.
DUUR
3 UUR
KOSTPRIJS
30 EURO PER DEELNEMER
KOKEN OP KAMPVUUR

INHOUD
Koken op kampvuur is veel meer dan wat ingrediënten in een pot zwieren en wachten tot het gaar is. In de eerste plaats omvat het de technieken om vuur te maken en te beheersen doorheen het hele kookproces. Door de beperkte mogelijkheden op, boven en rond een vuur word je gestimuleerd om inventief na te denken over bakken, braden, roosteren, koken en stomen. Gebruiken we de rechtstreekse warmte van het vuur of eerder een kolenbed? Wat met de stralingswarmte langs de zijkant? Welk materiaal kan gebruikt worden op/boven het vuur? De groep moet samenwerken om alles op tijd klaar en gaar te krijgen.
We maken een 3-gangenmenu met voorgerecht, hoofdgerecht uit de Dutch Oven en dessert.
DOEL VOOR DEELNEMERS
Deelnemers worden gestimuleerd om uit hun comfortzone van een normale, goed uitgeruste keuken te treden en aan de slag te gaan rond het kampvuur, een woeste bron van hitte die constant getemd of aangewakkerd moet worden. Ze bedenken alternatieve manieren om te koken boven kampvuur. Hét belangrijkste van deze workshop is dat we samen kunnen genieten van een heerlijke maaltijd, met een lekker drankje en de gezellig sfeer van een kampvuur.
Voor deze workshop is een plek om vuur te maken wenselijk, maar er worden ook vuurschalen voorzien om veilig vuur te maken. We hanteren hier een maximum van 20 deelnemers.
KOKEN OP KAMPVUUR
5 UUR (16u tot 21u)
KOSTPRIJS (incl. maaltijden, excl. dranken)
40 EURO PER DEELNEMER
EETBARE NATUUR + KOKEN OP KAMPVUUR
7 UUR (14u tot 21u)
KOSTPRIJS (incl. maaltijden, excl. dranken)
50 EURO PER DEELNEMER
SHELTERTECHNIEKEN

INHOUD
Een shelter van natuurlijke materialen zoals een debrishut, lean-to-shelter… beschermt ons tegen de elementen die in de natuur zeer verraderlijk kunnen zijn. In deze workshop gaan we aan de slag met verschillende technieken. Daarnaast experimenteren we met zeilen om een snelle tent op te zetten die kan dienen als noodonderdak.
DOEL VOOR DEELNEMERS
Deelnemers bouwen in groepjes hun eigen shelter zo stevig en waterdicht mogelijk met materiaal dat ze in de omgeving vinden. Nadien wordt de waterdichtheid getest met een deelnemer in de shelter en per groepje de gebruikte materialen en technieken besproken.
DUUR
2 UUR
KOSTPRIJS
20 EURO PER DEELNEMER
BEVERSAFARI

INHOUD
De bever is al ruim 20 jaar de wilde valleien van Wallonië aan het herkoloniseren na een afwezigheid van meer dan 100 jaar. Als ecosystem engineer zet de bever zijn omgeving naar zijn hand en helpt een heleboel andere soorten aan een gunstig habitat. We trekken voor deze beversafari onze avonturenschoenen aan, dringen door tot het leefgebied van de bever en gaan op zoek naar de sporen die de bever in het landschap heeft aangebracht. Tijdens de wandeling hebben we uiteraard niet alleen oog voor de bever, maar ook voor alle fauna en flora die zich rond het beverterritorium schuilhoudt en profiteert van de aanwezigheid van de bever.
DOEL VOOR DEELNEMERS
De deelnemers komen alles te weten over de levenswijze van dit fascinerende dier. Aan de hand van sporen die we vinden in het landschap krijgen ze een indruk van de bedrijvigheid van de bever en de (positieve) impact die de dieren hebben op hun omgeving. Het leven van de bever speelt zich af in en rond het water, dus het belooft een avontuurlijke en uitdagende safari te worden!
Uiteraard is deze safari afhankelijk van de aanwezigheid van beversporen in de omgeving. We weten heel wat bevers zitten in België. Neem even contact op en vermeld de locatie waar je op safari wil gaan of laat ons er eentje voorstellen.
DUUR
3 UUR
KOSTPRIJS
20 EURO PER DEELNEMER