Wie is Fagus Outdoor?


Ik ontdekte mijn interesse in de natuur bij Scouts Bunt in Ekeren. Op kamp sliepen we in tenten en waren vuur maken, koken op kampvuur, sjorren, … dagelijkse kost. Als Verkenner werd deze interesse verder uitgediept. Eén van de leiders was bioloog en introduceerde me tot de wondere wereld van de eetbare natuur. Tijdens het 24-urenspel moesten we ons zien te redden met wat we vonden in de natuur. De natuurmicrobe kreeg me te pakken en heeft me niet meer los gelaten.

De volgende stroomversnelling kwam er tijdens mijn opleiding Biologie aan de UAntwerpen. Ik verdiepte me in de verschillende aspecten van de biologie en raakte steeds meer geboeid door natuurbeleving.

Al bij de start van de opleiding vond ik enkele gelijkgezinde avonturiers-natuurliefhebbers en we trekken er nog steeds samen zo veel mogelijk op uit om onze kennis bij de schaven en nieuwe vaardigheden te leren of gewoon te genieten van het simpele, maar goede leven in het bos.

In het bijzonder leerde ik Ken Schoutens kennen. Een levensgenieter pur sang en niet te evenaren met wild en bier. We ontdekten onze gemeenschappelijke passie voor vuur en zelfgemaakte likeur en gingen ermee aan de slag. Samen maakten we voor de eerste keer vuur met een vuurboog op 27 juli 2012 tijdens onze fieldtrip naar Tanzania na dagenlang experimenteren. Dat schept een band! Eentje die later voor het ontstaan van Fagus Outdoor nog heel belangrijk zou worden.

Tijdens mijn studies en de jaren nadien ging ik op zoek naar manieren om mijn passie voor natuurbeleving inhoud te geven. Ik leerde zeer snel het concept bushcraft kennen. Bushcraft omvat voor mij de kennis en technieken die nodig zijn om ons verblijf in en met de natuur zo aangenaam mogelijk te maken. De honger naar nieuwe kennis en een neus voor avontuur brachten mij, samen met Ken en anderen, al op heel wat unieke plekken in de wereld (oa. Ardennen, Zweden, Roemenië, IJsland, Polen, Tanzania, Nieuw-Zeeland, …). Steeds met natuur als groene draad doorheen het avontuur.

De vele uren rond knisperende vuurtjes brachten ons op ideeën en Ken en ik begonnen met het begeleiden van workshops over vuur maken en eetbare natuur. Ik ging steeds vaker naar de Ardennen om scholen, jeugdbewegingen en families te begeleiden. Ondertussen breidde onze kennis en ervaring over o.a. vuur maken kampvuurkoken, wilde likeur en eetbare planten verder uit.

Eind 2017 kwam er een tweede concept bij. Ik ontdekte dat Jef, die ik nog kende van bij de scouts, een packraft had gekocht en hiermee een maand lang door Fins Lapland was getrokken. Dat moest ik zien!

We bliezen zijn packraft op in de tuin en ik mocht plaats nemen in de boot. Op dat moment wist ik dat dit het concept was waar ik al een tijdje naar op zoek was: redelijk onbekend, enorme waaier aan mogelijkheden en toegankelijk voor een breed publiek.

Dé manier om ACTIEF NATUUR BELEVEN te promoten!

Ik wist ook een packraft op de kop te tikken en trok er meteen op uit. Ik werd vrij snel ondergedompeld in de ijskoude Belgische wateren, maar mijn enthousiasme was niet te stoppen. De voorbije twee jaar heb ik België uitgekamd op zoek naar de mooiste en natuurlijkste waterpartijen. Ik ontdekte dat een landschap er vanaf de rivier totaal anders uitziet. Je krijgt een heel andere variatie aan fauna en flora te zien, terwijl je rustig door het landschap dobbert. Vaak kom je op plaatsen die anders zeer moeilijk te bereiken zouden zijn. Door de wendbaarheid en stabiliteit van de packrafts, kan je alle hoekjes en kantjes van een rivier of meer uitkammen.

Mijn eerste buitenlandse stage op wildwater was in de Durancevallei in het zuiden van Frankrijk met Outdoor Animation. Op enkele dagen tijd gingen we van zero to hero en bedwongen we al enkele wilde passages met ronkende namen als Triple Chute en Chasse Queyras. Later kwamen ook Corsica en Slovenië aan de beurt.

Wildwater varen is dé max, maar je hebt geen tijd om vanop het water rond te kijken en de natuur in je op te nemen. Alle aandacht gaat naar de rivier om je hoofd boven water te houden.

Door een verandering in mijn werksituatie kreeg ik in juni 2019 meer tijd om aan de slag te gaan met de uitbouw van Fagus Outdoor. Ik volgde een START-traject bij Starterslabo en schreef me in voor het Jongerentraject bij Unizo. Sinds 1 oktober 2019 heb ik Fagus Outdoor officieel opgestart in bijberoep.

Gesteund door Ken Schoutens, Rob Frans, vrienden en familie en in samenwerking met een heleboel partners zal ik Fagus Outdoor laten groeien, aan de slag gaan met mijn eigen passie voor natuur en actieve natuurbeleving op de kaart zetten. BE PREPARED!

Zin om mee te gaan op avontuur? Alle activiteiten vind je onder ONZE ACTIVITEITEN