
De Dijle splitst ten zuiden van Mechelen in de Binnendijle, die door het stadscentrum stroomt, en een afleidingskanaal rond de stad. De Binnendijle is aan beide kanten van de stad afgesloten met een sluis, waarmee het waterpeil in het centrum geregeld wordt. Het centrum blijft zo gevrijwaard van de getijdenwerking die tot voorbij Mechelen doordringt op de Dijle. En er is altijd genoeg water voor jouw packraft microavontuur in Mechelen!
TRAJECT
Het traject bedraagt 5 km doorheen het centrum van Mechelen. Op het rustige water kan je genieten van de rivieromgeving en elkaars gezelschap. Een overzicht met kaart vind je hier.
De in- en uitstapplaats vind je in de Kruidtuin, net achter het ViaVia Reiscafé (Zandpoortvest 50, 2800 Mechelen). Langs de oever is er voldoende plaats om je packraft op te blazen. Een kleine trap geeft je gemakkelijk toegang tot het water. Gebruik de kajakglijbaan niet.
De in- en uitstapplaats is gemakkelijk te voet bereikbaar (1 km) vanaf het station van Mechelen. Aan het station zijn alle andere vormen van duurzaam transport beschikbaar.
ACTIEF NATUUR BELEVEN
Hoewel je grotendeels doorheen het stadscentrum peddelt, herbergen de rivier en haar oevers een heleboel interessante dieren en planten. In het struikgewas aan de Dijleterrassen kan je op zoek gaan naar wilde eend, meerkoet of waterhoen. Misschien dartelt er wel een witte kwikstaart langs het water? Kan je de grote bonte specht horen in de Kruidtuin?
OPDRACHT
Zoek minstens vijf verschillende vogelsoorten op of langs het water.
Onzeker over een soort die je gespot hebt?
Stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram of deel je foto met de tag @fagusoutdoor!
Vaar ook eens wat dichter bij de oude kaaimuren en ontdek een rijke muurflora. Muurflora is enorm waardevol voor de biodiversiteit en geeft de bonte verzameling stenen muren in de stad hun karaktervolle uiterlijk.
HET HISTORISCH CENTRUM
Vanaf de instapplaats heb je meteen zicht op de Volmolen, de enige overgebleven watermolen van Mechelen. Hier onderdoor vaar je langs de Dijleterrassen en de gebouwen van de Thomas More Hogeschool. Je kan tot aan de sluis varen in het natuurgebied De Nekker/Mechels Broek. Daar maak je rechtsomkeer en vaar je terug richting de instapplaats. Let op de statische OLV van Hanswijckbasiliek op de linkeroever.
Aan de instapplaats stap je uiteraard nog niet uit, want je bent goed op weg om het historisch centrum te ontdekken! Je peddelt langs de Kruidtuin, onder de ijzeren brug van het Arsenaal en de Fonteinbrug. De OLV over de Dijlekerk waakt vanop de linkeroever over de rivier en haar bedrijvigheid.
OPDRACHT
Prevel een zelfverzonnen schietgebedje voor een behouden vaart.
Al snel kom je aan de Zoutwerf met de prachtige houten gevels van de Steur en de Waag, vroegere opslagplaatsen voor handelsgoederen, en de Zalm, het voormalige ambachtshuis van visverkopers.
OPDRACHT
Kan jij de zalm boven de deur van het ambachtshuis spotten vanuit de packraft?
Neem een foto, post hem via sociale media en tag @fagusoutdoor!
Vaar onder de voetgangersbrug langs de Vismarkt. Onder de Kraanbrug door zie je al de eerste boten liggen van de jachthaven. Je nadert een grote steenweg waar vroeger de Waterpoort opgetrokken was. Als je nog even verder vaart, kom je in het Keerdok terecht waar ook de grote toeristische boten draaien. Hier heb je zicht op het imposante Oud Zwembad (gebouwd in 1915), dat nu een viersterrenhotel huisvest, en de stroomopwaartse sluis van de Binnendijle. Hier stroomt de Binnendijle opnieuw in het afleidingskanaal richting de Schelde. Tijd om terug te keren!
Op de terugweg heb je een goed zicht op de restanten van de vroegere brouwerij Lamot, nu een congres- en erfgoedcentrum. De Hoogbrug/Grootbrug is de oudste brug van Vlaanderen en dateert uit de 13de eeuw.

