Instructies opblazen/opbergen packraft

Hoe blaas ik mijn packraft op? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je packraftmateriaal te gaan gebruiken. Volg nauwgezet de stappen voor het opblazen en opbergen van de packraft. Draag zorg voor het materiaal en neem je verantwoordelijkheid op het water.

Voor het opblazen van de packraft en klaarmaken van het materiaal mag je 20-30 minuten rekenen.

OPBLAZEN PACKRAFT

Stap 1
Verwijder de klep boven het ventiel. Duw het staafje met de veer in en draai een kwartslag naar links. Het ventiel staat nu open. Je kan de binnenkant van de boot zien. Oefen het open en dicht draaien een aantal keer. Dat komt straks nog van pas …

Stap 2
Bevestig de blaaszak op het ventiel en draai met de klok mee. De zak hoeft niet muurvast te zitten. Dan krijg je hem er straks makkelijker af en loopt de boot niet terug leeg.

Stap 3
Schud de blaaszak open zodat deze zich vult met lucht. Hou de zak eventueel tegen de wind in zodat de lucht erin geblazen wordt. Vang de lucht in de zak door de bovenkant dicht de vouwen en met een hand toe te knijpen. Duw met de andere arm de lucht in de packraft of rol het gesloten einde naar beneden.

Stap 4
Zodra je merkt dat er veel lucht ontsnapt terwijl je de zak opnieuw vult, is de magie van dit systeem uitgewerkt. Draai de blaaszak in tegenwijzerzin los van het ventiel, duw het staafje met de veer in en draai een kwartslag met de klok mee. Het veertje ontspant zodat het ventiel sluit.

Stap 5 – ZONDER BLAASTUBE!
Zet je mond zachtjes op het (ontsmette!) gesloten ventiel. Blaas het ventiel open en blaas lucht in de boot. De lucht in de boot wordt tegengehouden door het ventiel als je stopt met blazen. Blaas tot je niet meer kan en nog een beetje extra. De packraft moet goed gespannen staan.

Stap 6
Sluit het ventiel af met de klep. Draai de klep goed vast.

AANDACHTSPUNTEN
1. De lucht in de packraft koelt af door contact met koud water. Blaas tijdens een pauze je boot even bij.
2. Als de zon hevig schijnt, warmt de lucht sterk op en kunnen de naden scheuren. Hou de packraft tijdens een pauze uit direct zonlicht of laat een beetje lucht ontsnappen.

BEVESTIGEN SPATZEIL (indien aanwezig)

Stap 7
Steek de twee uiteinden van de plastiek ring in elkaar zodat er één grote ring ontstaat. Bevestig de ring met de velcro’s aan de boot op 2 tot 4 plaatsen.

Stap 8
Plooi het materiaal en de elastiek van de opening van de packraft rond de ring. Zorg dat het materiaal helemaal rond de ring zit.

Stap 9
Ga helemaal rond de opening en zorg dat de ring nergens los komt.

Stap 10
Zodra 3/4de van de ring ingepakt is, duw je de ring naar voor zodat hij onder spanning komt te staan en de opening groter wordt.

Stap 11
Plooi ook het laatste vrije materiaal rond de ring zodat de opening volledig open blijft en de ring er niet uitkomt.

Stap 12
Doe je schortje aan onder je zwemvest, maar boven alle ander kledij. Zorg dat de rode lus vooraan zit. Zodra je in je packraft zit, kan je de schort bevestigen over de ring. Begin achteraan en werk naar voor toe. Je zal dit waarschijnlijk doen op het water. Zoek hiervoor een rustig plekje.

OPBERGEN PACKRAFTMATERIAAL

Stap 1
Verwijder het opblaasbaar zitje, maar laat de rugsteun zitten. Haal de plastiek ring van de boot. Zet alle ventielen open en laat de lucht ontsnappen. Je kan op de packraft duwen om de lucht er sneller uit te krijgen. Doe dit op gras of een gladde ondergrond. Vermijd kiezel of scherpe stenen.

Stap 2
Plooi de packraft in de lengterichting in drie door beide zijkanten naar binnen te brengen.

Stap 3
Als je packraft twee ventielen heeft, plooi je de boot dubbel zodat beide helften over elkaar komen. Als je maar één ventiel hebt, ga je meteen naar stap 4.

Stap 4
Rol de packraft op in de richting van de ventielen. De laatste lucht wordt er zo uitgeduwd. Doe het ventiel dicht en sluit het af met de klep. Steek de opgerolde packraft in de zak, samen met de rest van het materiaal.