Mekong Packrafts

Tijdens onze zoektocht naar een Europees alternatief voor de Amerikaanse en Chinese packraft merken kwamen we in Frankrijk bij Mekong Packrafts terecht. We bezochten hun atelier in juni 2020 en konden het Mekong assortiment testen op de huisrivier, de Drôme. We waren snel overtuigd van hun merk en beslisten om onze vloot aan te vullen met Mekong packrafts. Hier vind je onze ervaring met de packrafts van Mekong.

De Mekong packrafts zijn volwaardige concurrentie voor merken als Kokopelli, Alpacka, Anfibio, MRS. De packrafts zijn van hetzelfde hoogwaardige materiaal, zeer robuust en hun design is vernieuwend en doordacht. De smelttechniek die ze gebruiken voor het samenstellen van de packraft is duurzaam en bestand tegen intensief gebruik. En dat alles voor een aantrekkelijke prijs! Het vakmanschap en passie voor packraften krijg je er zo bij.

Mekong heeft zowel éénpersoon als tweepersoon packrafts. We bespreken hieronder beide modellen, de accessoires en opties, aangevuld met onze ervaring met de packrafts van Mekong. Voor alle maten en gewichten kan je terecht op de website van Mekong zelf.


PACKRAFT HUREN

Onze vloot bestaat hoofdzakelijk uit packrafts van Mekong, maar we hebben ook vergelijkbare modellen van Kokopelli (Rogue Lite & Nirvana) in huis. Via onze verhuur kan je beide modellen zélf met elkaar vergelijken, op en naast het water.

Neem onze packraftsets mee op jouw microavontuur en ervaar zelf de stabiliteit, wendbaarheid van de packrafts en het robuuste materiaal waaruit ze gemaakt zijn.PACKRAFT KOPEN

Een packraft kost geld. Zorg dat je weet wat je wil door je te informeren en uitgebreid te testen. Hou rekening met de plannen die je in je hoofd hebt om de juiste keuze te maken. Vragen staat vrij.

Wij stellen jouw packraftset samen met de Mekong packraft van jouw voorkeur, aangevuld met de materialen die we zelf tijdens onze activiteiten gebruiken (peddel, zwemvest, draagtas, helm, …).


PABLO WHISKEY BAR (1 PERSOON)

Een veelzijdige packraft die alles aan kan, van vlak water tot hoge niveaus wildwater. Opmerkelijk aan deze packraft is de opstaande snuit en poep. Het contactoppervlak met het water is daardoor kleiner in vergelijking met andere merken. Minder contact = minder wrijving = vlotter peddelen. Het basismodel is een open packraft zonder rugsteun die je kan uitbreiden met verschillende opties.

Mekong voorziet de Pablo packrafts in Medium en Large, met de suggestie om over te stappen naar een maat L vanaf een lichaamslengte van 1.90m. De Pablo met spatzeil weegt 3 kg.

ONZE ALGEMENE ERVARING MET DE PACKRAFTS VAN MEKONG

De Pablo van Mekong Packrafts is een gestroomlijnde packraft gemaakt van robuust materiaal, inzetbaar op alle niveaus van wildwater. Door de opstaande poep heb je extra steun in de onderrug. De opstaande voorkant zorgt ervoor dat het water eerder onder de packraft duikt dan ertegen botst en erover komt. Daardoor lijkt de packraft vlotter over de golven te bewegen. Door het beperkte raakvlak met het wateroppervlak is de packraft heel wendbaar. Achteraan zijn standaard geen D-rings voorzien om extra materiaal te bevestigen. Dat is een optie die wij zeker nemen. De poep is stomp waardoor je deze kant kan gebruiken om de packraft recht tegen de muur te zetten.

De medium packraft is voor ons (+- 1.80m) groot genoeg. Voor wilder water is het vaak handig om wat gespannen in de packraft te zitten om meer controle te krijgen over de packraft. Zit je graag wat meer op je gemak, ga je veel materiaal laden of wil je je fiets meenemen? Ga dan voor een large! Met z’n 3 kg en pakvolume van 7-8 liter raak je de packraft haast kwijt in je rugzak.

ZITJE

Elke packraft is voorzien van een opblaasbaar zitje. Door relatief dikke kunststof te gebruiken is het zitje stevig en schuurbestendig. Omdat het gevuld is met lucht zit het lekker zacht! Het zitje komt tot halverwege de vloer en geeft steun aan het volledige zitvlak en bovenste deel van je benen. Het zitje is 10 cm dik en zet je daarmee halverwege de luchtbanden. De zitruimte in de packraft is 40 cm breed.

ONZE ERVARING

Bij andere merken is de kwaliteit van het zitje vaak een bezorgdheid. Mekong kiest ervoor om de zitjes uit een dikker materiaal te maken, waardoor ze beter bestand zijn tegen het gewicht, schuren van zand of steentjes en opvouwen bij het wegsteken in de rugzak. De zitjes zijn dik genoeg om uit het plasje water te blijven dat zich kan vormen. De zitjes zijn breed genoeg om er volledig op te zitten. Het opblaassysteem met terugslagklep laat toe om het zitje strak op te blazen en snel af te laten.

De rugsteun geeft steun in de onderrug en zorgt voor een betere positie in de packraft
RUGSTEUN

Bij de modellen met spatzeil voegt Mekong een stugge en brede rugsteun toe die de volledige onderrug goed ondersteunt. De rugsteun kan gebruikt worden om je schrap te zetten op wilder water en zo betere controle te krijgen over je packraft.

ONZE ERVARING

Een open packraft geeft meer bewegingsvrijheid tijdens het peddelen. Je kan bv. je benen strekken of uit de packraft laten hangen. Een packraft met spatzeil komt in onze regio regelmatig van pas. Denk maar aan wildere Waalse rivieren of een plotse regenbui tijdens je trip. Een gesloten kuip houdt ook wat warmte vast op koudere dagen. Wij verkiezen een vast spatzeil boven een afritsbaar, omdat het slijtvaster is.

OPTIE SPATZEIL (vast of afritsbaar)

Een spatzeil wordt gebruikt om de kuip waarin je zit volledig af te sluiten en voorkomt dat opspattend water in de packraft stroomt. Op die manier hou je ook je eigen onderlichaam droog.

Het vaste spatzeil is 100% waterdicht, gefixeerd aan de packraft en voorzien van een opstaande rand langs de kuip, om water dat over het spatzeil stroomt tegen te houden. Door de voering van de opstaande rand komt een plastiek ring om de opening onder spanning te zetten en het rokje dat je aanhebt te bevestigen.

Een spatzeil op de packraft is waterdicht en beschermt tegen opspattend water.

Het afritsbaar spatzeil is hetzelfde als het vaste type maar geeft de mogelijkheid om ook met een open packraft op stap te gaan, bv. bij uitstekend weer. De rits is niet waterdicht, waardoor er bij gebruik van het spatzeil op wildwater toch water in de kuip komt. Hou er ook rekening mee dat de rits gevoelig is voor slijtage. Problemen met de rits zijn vaak niet op het water op te lossen.

OPTIE T-ZIP

De T-zip is een water- en luchtdichte rits die toegang geeft tot het intern volume van de packraft. Zo kan je materiaal in de packraft steken in plaats van alles vooraan op de boeg te bevestigen. Bij Mekong wordt deze vakkundig ingewerkt in de achterzijde van de packraft die speciaal daarvoor wat breder gemaakt werd. De ritsen van Tizip zijn van hoogstaande kwaliteit.

ONZE ERVARING

Ook hier geldt dat de rits een zwakke plek is, zéker nu het moet voorkomen dat je packraft leeg loopt. Een probleem met de T-zip en je packraft verliest lucht. De rits moet proper gehouden worden en ingeolied blijven. De T-zip is interessant als je veel bagage wil meenemen en voornamelijk op en direct langs de rivier blijft. De packraft opgeblazen dragen met het materiaal erin is niet handig. In België heb je regelmatig obstakels in de rivier die je voorbij moet dragen. Een setup met rugzak, onafhankelijk van de packraft, laat dit vlotter toe.

Een T-zip achteraan in de packraft geeft extra bagageruimte in de packraft

WILLIAM SHAKES BEER (2 PERSOON)

Met de tweepersoon packraft is het heerlijk samen peddelen. Ze zijn gemaakt van hetzelfde slijtvaste materiaal als de Pablo. Achteraan en in het midden zijn twee zitjes verwerkt en een rugleuning in het midden zorgt voor een volwaardige middelste zitplaats. In de packraft is voldoende ruimte voor twee volwassenen om comfortabel te zitten. Ook hier zijn de opties van T-zip en spatzeil beschikbaar, met dezelfde bedenking als hierboven.

Het basismodel zonder spatzeil weegt 3.8 kg en heeft een pakvolume van 9-10 L, opvallend klein voor een vaartuig voor twee personen. Reken hierbij nog het gewicht van zitjes en rugsteun. Dan blijft hij nog onder de 5 kg.

ONZE ERVARING

De tweepersoon packraft is een multi-inzetbare packraft. Ondanks zijn lengte (1.5x Pablo) behoudt de packraft zijn stabiliteit en wendbaarheid op het water. Met twee peddelaars gaat de raft heel goed vooruit. Wanneer twee volwassenen in de packraft zitten, is er weinig ruimte om bagage mee te nemen. In dat geval is een T-zip een interessante optie.

We gebruiken de packrafts tijdens onze ouder/kind beversafari en packraft microavonturen met jonge kinderen. Jonge kinderen hebben vooraan alle ruimte om te peddelen, spelen, ontdekken, terwijl achteraan de motor (en het roer) op volle toeren draait.

Deze packrafts zijn ideaal om je hond mee te nemen. Door de extra ruimte heeft ieder zijn eigen plekje. Net als bij de kids kan je hond vooraan zijn ding doen en verzorg jij achteraan de aandrijving en navigatie op het water. In de tussenruimte is er plaats voor bagage bij meerdaagse trips.

Heb je na het lezen van onze ervaring met de packrafts van Mekong nog vragen? Aarzel niet om ons te bestoken met al je vragen via het contactformulier.

Heb je zelf al ervaring met de packrafts van Mekong en vul je graag aan? Graag!


PACKRAFT HUREN

Onze vloot bestaat hoofdzakelijk uit packrafts van Mekong, maar we hebben ook vergelijkbare modellen van Kokopelli (Rogue Lite & Nirvana) in huis. Via onze verhuur kan je beide modellen zélf met elkaar vergelijken, op en naast het water.

Neem onze packraftsets mee op jouw microavontuur en ervaar zelf de stabiliteit, wendbaarheid van de packrafts en het robuuste materiaal waaruit ze gemaakt zijn.PACKRAFT KOPEN

Een packraft kost geld. Zorg dat je weet wat je wil door je te informeren en uitgebreid te testen. Hou rekening met de plannen die je in je hoofd hebt om de juiste keuze te maken. Vragen staat vrij.

Wij stellen jouw packraftset samen met de Mekong packraft van jouw voorkeur, aangevuld met de materialen die we zelf tijdens onze activiteiten gebruiken (peddel, zwemvest, draagtas, helm, …).