Microavontuur Kleine Nete

20/10/2018 – Herfstkleuren langs het water, drie avonturiers erop en de eerste nachtvorst die de komst van de winter aankondigt. Bevroren packrafts en vaarders. Microavontuur.

Mijn zus, Katrien, wil al sinds de aankoop van mijn eerste packraft mee het water op. Tijdens de zomer lukt het niet, dan maar de herfst. Voor haar eerste kennismaking met packraften stippel ik een rustig traject uit op de Kleine Nete. Mét overnachting… Meteen alle mogelijkheden van de packraft laten zien.

Zaterdagochtend vertrekken we met de trein naar Tielen en wandelen naar de N123 richting Retie. Zodra we de grote baan bereiken, gaat meteen de duim in de lucht. We stellen ons op langs de kant van de weg, op hoop van zegen. Het kleine volume en lage gewicht van de packrafts maken de boten ideaal voor deze avontuurlijke vorm van reizen. We worden snel opgepikt door een vriendelijke chauffeur die op weg is naar zijn huis in Retie. We vertellen wat we van plan zijn met de boten in onze rugzak. De man vertelt over zijn avonturen op de Kleine Nete, maar van packraften heeft hij nog nooit gehoord. Hij zet ons af aan het startpunt van ons microavontuur, de Watermolen van Retie.

We blazen onze boten op, maken onze rugzakken vast aan de boot en gaan te water. Via de lage steiger is het makkelijk instappen. De Kleine Nete ontspringt rond Arendonk en vormt aan de Watermolen van Retie al een beek van enkele meters breed. Er staat een rustige stroming die ons aan een gezapig tempo richting Herentals zal brengen. Meteen valt de natuur rond de rivier in de smaak. De eerste kilometers peddelen we in de gesloten vallei riviervallei door het bos. De vroege herfst heeft haar hele kleurenpallet al prijs gegeven. De ijsvogel vist zijn dagelijkse portie kibbelingen bij elkaar en de grote gele kwikstaarten vliegen zenuwachtig van de ene oever naar de andere. De stilte wordt af en toe opgeschrikt door een krassende blauwe reiger die het liever wat vanop een afstand bekijkt. We passeren enkele fraaie optrekjes met tuinen tot aan water. Lucky bastards!

Het betere bochtenwerk brengt ons van Retie naar Kasterlee en Lichtaart. Onderweg varen we door enkele natuurgebieden die samen de Kleine Netevallei vormen, oa. De Zegge, het Olensbroek, Snepkensvijver… Geen zotte stroomversnellingen, dikke keien of bomen in het water, maar puur genieten van de natuur en de herfstzon. Tijdens het dagdromen zie ik plots iets drijven in het water. Het is geen meerkoet of wilde eend, maar iets harig. Ik peddel dichterbij en vis het object uit het water. Een kokosnoot! De rivier neemt de gekste dingen mee op haar tocht door het landschap.

Net voorbij Bobbejaanland in Lichtaart gaan we aan wal. Het is ondertussen heel late namiddag en de schemering begint al op te zetten. Ik pluk nog snel wat watermunt langs de oever en haal de boten en mijn zus uit het water. We wandelen met ons materiaal naar de bivakzone. Er zijn geen andere microavonturiers. We hebben rustig de tijd om vuur te maken, een munttheetje te zetten en na te denken over onze avondmaaltijd. Na een hele dag peddelen, hebben we honger. Een aperitiefje met kokosnoot? Zeker! ’s Avonds krijgen we nog gezelschap van Lienerd die de tweede dag mee zal varen. We gaan een koude nacht tegemoet.

De volgende morgen ruimen we alles op, blazen de boten wat bij en zetten koers richting Grobbendonk. In het tweede deel van dit traject is de Kleine Nete al een stuk breder geworden maar de stroming blijft goed en de meanders zorgen ervoor dat er na elke bocht weer iets te ontdekken valt. In Herentals moeten we uit het water om onze boten langs de sluis te dragen. Daar neemt Katrien ook afscheid van de rivier en vertrekt naar huis. Lienerd en ik varen nog verder tot aan de Watermolen van Grobbendonk, het eindpunt van het bevaarbare deel van de Kleine Nete. De Kleine Nete heeft haar ingesloten vallei geruild voor een breder waterbekken met de op de oevers kathedralen van beuken en eiken. Langs het water passeren we meer voetgangers en fietsers die allen wuivend voorbij gaan. De aanlegsteiger aan de Watermolen van Grobbendonk maakt een vlotte uitstap mogelijk. Vanaf de watermolen wandelen we naar het station van Bouwel.

Startpunt: Watermolen Retie, Watermolen 5, 2470 Retie
Eindpunt: Watermolen Grobbendonk, Watermolenweg 1, 2280 Grobbendonk
Meer info: Website VMM, voor een overzicht van de in- en uitstapplaatsen
, vaarafstanden en vaartijden.
De regio rond de Kleine Nete is beperkt bereikbaar met openbaar vervoer. Hou hier rekening mee tijdens je tochtplanning.

Zelf op microavontuur op de Kleine Nete? Huur je materiaal bij ons. Alle info via VERHUUR