De allereerste keer packraften!

Foto: Jef Jorissen

20/01/2018 – De winter draait op volle toeren, zeker in de Ardennen. Desondanks zijn de kriebels om het water op te gaan heel sterk. Die nieuwe packraft moet getest worden. Hijs de zeilen!

We trekken met vijf avonturiers naar de vallei van de Westelijke Ourthe, vergezeld van twee packrafts en een aanhangwagen met Canadese kano. Vrijdagavond slapen we op de bivakzone van Engreux. Het is even wandelen tot we ons kamp kunnen opslaan, maar voor een nacht in openlucht hebben we heel wat over.

Zaterdagochtend vroeg uit de veren, want de grote dag is aangebroken. Eindelijk zal ik mijn packraft testen op stromend water! Snel alles opruimen. We rijden met de auto naar de instapplaats van Ortheuville. De packraft opblazen heb ik gelukkig thuis al eens geoefend. Meteen slaat de koude op mijn vingers en ben ik een eerste keer blij dat ik mijn Buffalo Special 6 jas aan heb. Wat houdt die jas toch goed mijn warmte vast! De omgevingstemperatuur zit onder het vriespunt, maar het is voorlopig droog.

Packrafts opgeblazen, kano geïnstalleerd en iedereen opgewarmd voor vertrek. Een eerste blik op de rivier doet vermoeden dat het een pittige tocht zal worden. De overvloedige neerslag van de voorbije weken heeft de rivier goed gevuld. Het water stroomt snel en wild. Gelukkig is Jef erbij. Hij heeft heel wat ervaring opgedaan met packraften tijdens zijn solotocht in Finland vorig jaar. Hij stelt me gerust dat het water er langs de kant altijd wilder uitziet, zeker in een packraft. Eerst zien, dan geloven.

We brengen onze boten naar het water en kiezen het ruime sop! Van zodra we de oever verlaten, word ik er meteen aan herinnerd dat ik nog nooit eerder in een packraft heb gezeten. De packrafts hebben weinig eigen massa, waardoor ze gemakkelijk worden meegenomen door het stromende water. De kano met drie mannen en bagage komt wat trager op gang. Terwijl Jef en ik al de eerste bocht naderen, horen we achter ons geroep van onze kanobuddies. Hun kano heeft al na enkele meters slagzij gemaakt en de volledige inhoud overboord gekieperd in het ijskoude water. Moeilijke start!

Om onze vrienden te kunnen helpen, signaleren Jef en ik naar elkaar dat we aan de kant moeten. Niet evident op een snelstromende rivier. Ik kies een plekje uit aan de linkeroever, tussen enkele overhangende bomen, waar het water lijkt stil te liggen. Ik hou me aan de rand vast en bekijk de mogelijkheden om uit te stappen, maar de stroming is sterker dan verwacht. De stroming pikt mijn packraft opnieuw op en duwt mij onder enkele overhangende takken. De packraft gaat onder water, maar ik blijf recht. OEF!

De stroming blijft echter duwen en ik kom steeds meer onder de takken terecht. En dan gebeurt het. Het water krijgt vat op de zijkant van mijn packraft en begint mij onder water te duwen. Ik kan nog even tegenwerken, maar tegen de kracht van de Westelijke Ourthe ben ik niet opgewassen. De stroming doet mijn packraft omkantelen en ik val eruit. In het water kom ik nog enkele takken tegen maar ik weet vrij snel mijn hoofd boven water te steken. Langs mij drijft mijn packraft met rugzak en enkele zaken die los in de boot lagen. Ik kan de kleine items op de kant gooien terwijl ik mijn packraft vasthoud. De rugzak heeft zich volgezogen met water en is loodzwaar geworden. Mijn peddel zie ik wat verder wegdrijven.

Terwijl ik me vastklamp aan een boom, probeer ik het gewicht van de packraft onder controle te krijgen. Ik slaag erin om de packraft met rugzak op de kant te gooien. Ondertussen sta ik al enkele minuten tot aan mijn borst in het ijskoude water. Adrenaline FTW. Ik kruip uit het water en ga op zoek naar Jef. Zou hij een betere plek gevonden hebben om te wachten? Gelukkig wel. Hij komt me tegemoet langs de weg en kan zijn glimlach nauwelijks onderdrukken: “Je bent gedoopt!”. Goed dat hij mijn peddel vast heeft, of ik had hem een klap gegeven.

We recupereren ons materiaal en keren terug naar het beginpunt. Onze kanobuddies hebben de kano en hun bagage al opgeruimd. Ze geven er de brui aan. Jef en ik gaan door, ondanks mijn natte kleren. De auto rijdt nog even mee maar verdwijnt dan uit het zicht en volgt de lokroep van de horecazaken in La Roche … Tien minuten ver in het avontuur, voorlopige tussenstand: Westelijke Ourthe 4 – Wij 1.

Eindscore: Westelijke Ourthe 5 – wij 0.

Startpunt: Pont de Berguème, Ortheuville
Eindpunt: Lac de Nisramont, Nisramont
Meer info: http://kayak.environnement.wallonie.be/public/home?lang=nl

Auteur: Mathias Michielsen

Foto: Jef Jorissen
Foto: Jef Jorissen
Foto: Jef Jorissen