Fagus? Outdoor!

Wat betekent Fagus eigenlijk? Die vraag krijgen we regelmatig!

Fagus is de Latijnse naam voor een genus/geslacht van loofbomen onder de familie van de Fagaceae (Napjesdragers). In onze contreien komt enkel de Fagus sylvatica of beuk voor. De beuk kennen we vooral als de hoge, dikke bomen met dichte kruin in onze bossen. Denk maar aan het Zoniënwoud en Hallerbos bij Brussel of het Meerdaalwoud bij Leuven.

De dichte kruin van onze beuken laat weinig ondergroei toe. Enkel vroeg in de lente, wanneer er nog geen nieuwe bladeren aan de bomen hangen, kan de voorjaarsflora haar kans op bloeien grijpen. De bosbodem is dan bedekt met een prachtig tapijt van hyacinten en bosanemonen. De beuk is een boom die het best gedijt bij gematigde temperaturen in een vochtige, doorlatende bodem. Deze omstandigheden staan sterk onder druk door de klimaatverandering. Het wordt onder impuls van een opwarmende Aarde steeds warmer en droger in onze regio, wat nefast zal zijn voor de beuken in onze bossen.

Met Fagus Outdoor willen we mensen bewust maken van de uitdagingen van klimaatverandering en wijzen op het belang van de zorg voor ons ecosysteem.

De beuk is de mascotte van Fagus Outdoor en onze strijd tegen de klimaatverandering

Het woord Fagus is afgeleid van het Griekse woord phagein wat ‘eten/eetbaar’ betekent. Dit verwijst naar de eetbare nootjes van de beuk en past perfect binnen onze passie voor eetbare natuur.

Dit is de officiële versie van de naamkeuze en hoe we uiteindelijk Fagus Outdoor gekozen hebben. Er is ook nog een ‘smakelijkere’, officieuze versie. Deze wordt enkel tijdens onze activiteiten verteld … en geproefd!